Koninklijke aandacht voor vrouwen in de koffiesector op Wereldvrouwendag
Fairtrade Belgium roept op tot meer erkenning voor de cruciale rol van vrouwen in de koffieproductie op wereldvrouwendag. Voorzitster Trees Paelinck brengt de boodschap tot aan het Koninklijk Paleis tijdens de jaarlijkse lunch, terwijl Fairtrade koffiemerken zoals Rombouts, Java en Oxfam Fairtrade de spotlight zetten op koffie van exclusief vrouwelijke coöperaties. Gemaakt door vrouwen, gewaarborgd door Fairtrade.
6 maart 2025

Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag organiseert het Paleis vandaag op 6 maart een lunch waarbij Koning Philippe en Koningin Mathilde een aantal vrouwen uitnodigen die hun stempel hebben gedrukt op hun sector. Trees Paelinck, voormalige general manager van de organistie ‘Women on Board’ en sedert 2016 voorzitster van Fairtrade in België, is één van de vrouwen die deel uit maakt van de genodigden van het Koningspaar en ze brengt een heel specifieke boodschap met zich mee.
De rol van vrouwen in de koffieproductie
Trees wil door de deelname aan de lunch het belang van vrouwen in de koffieproductie onder de aandacht brengen, zowel dat van de arbeidsters op de koffieplantages als van de vrouwelijke koffieboeren. ‘Hoewel vrouwen maar liefst 70% van het werk op de plantages uitvoeren, verdienen ze vaak veel minder dan hun mannelijke collega’s’, stelt Trees. ‘Het loonverschil varieert sterk per regio maar kan in sommige landen oplopen tot wel 40%’. Eén van de oorzaken is dat vrouwen vaker seizoensarbeid verrichten en ingezet worden voor minder goed betaalde taken, zoals het oogsten, drogen en sorteren van de koffiebonen. En ook vrouwelijke koffieboeren ondervinden structurele ongelijkheid. Hoewel ze naar schatting 20% tot 30% van de koffiebedrijven wereldwijd runnen, hebben zij systematisch minder toegang tot grond, opleiding en landbouwmiddelen zoals meststoffen. ‘Bovendien zijn ze ondervertegenwoordigd in leiderschapsrollen binnen koffiecoöperaties’, gaat Trees verder. ‘Als voormalig general manager van ‘Women On Board’ waar we net vrouwelijk leiderschap promoten, ligt dit thema mij dan ook nauw aan het hart’.
Gemaakt door vrouwen, gewaarborgd door Fairtrade.
En niet alleen Trees wil dit thema onder de aandacht brengen op wereldvrouwendag. Koffiemerken met belangrijke Fairtrade lijnen zetten op deze belangrijke dag hun engagement voor vrouwenrechten- en emancipatie in de kijker. Zo hebben Java, Rombouts koffie en Oxfam Fair Trade elks een assortiment ‘vrouwenkoffies’, Fairtrade koffie gemaakt door coöperaties met enkel vrouwelijke leden. Geleid en gemaakt door vrouwen en gewaarborgd door Fairtrade. Want Fairtrade ziet dankzij de standaarden ook toe op het respect en de promotie van vrouwenrechten bij de productie van koffie.
- “Coffee by Women" van Rombouts is een Fairtrade en biologische koffie, geteeld door vrouwelijke boeren in Peru. Deze vrouwen produceren kwaliteitskoffie en investeren in duurzame projecten voor hun gemeenschap. De blend bevat verschillende koffiesoorten en wordt zorgvuldig verwerkt voor een gebalanceerde smaak. Rombouts ondersteunt hiermee eerlijke handel en vrouwelijke empowerment. Verkrijgbaar via de webshop of in Delhaize zolang de voorraad strekt.
- “Rwanda” van JAVA. JAVA’s verfijnde origine koffie, Rwanda, wordt geteeld door een Fairtrade coöperatieve opgericht door dertig vrouwen die opkomen voor hun rechten als koffieproducent én als vrouw. Een kracht die wij als JAVA Koffie graag de aandacht geven die ze verdient! Verkrijgbaar via de webshop.
- “Women’s Hope” van Oxfam Fair Trade. Rebuild Women’s Hope versterkt Congolese vrouwen door eerlijke kansen in de biologische koffiesector en investeert in hun economische zelfstandigheid en gezondheidszorg. Door vrouwen te empoweren, transformeert de coöperatie hele gemeenschappen. Leuk weetje: de verpakking, ontworpen door kunstenares Bahati Simoens, maakt deze Oxfam-koffie extra bijzonder! Beschikbaar in wereldwinkels en in maart tijdelijk bij Lidl (zolang de voorraad strekt).
Deze dag is een gelegenheid om eraan te herinneren dat achter elke kop koffie vaak het harde werk van vrouwen schuilgaat, wier bijdragen erkend en gewaardeerd moeten worden. Dankzij initiatieven zoals die van Fairtrade begint hun stem steeds meer gehoord te worden.